-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Παραδοσιακό μαγείρεμα VS Sous vide
Γαστρονομία…
Πριν μπούμε στο «ψητό» να δώσουμε μια γενική εικόνα γι αυτό που έπεται.
Το sous vide που σημαίνει «εν κενώ» είναι απλώς ένας τρόπος μαγειρέματος.
Γι αυτό πρόκειται, όσο μυστηριώδες κι αν ακούγεται…
Το sous vide ή Soft Cooker είναι «απλά» μία μέθοδος μαγειρέματος και επίσης είναι «απλή».
Το αποτέλεσμα όμως αγγίζει την «επιστημονική φαντασία».

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε λοιπόν........ένα ζουμερό, καλοψημένο και μυρωδάτο φιλέτο απ’ αυτά που λαμβάνουν διαστάσεις «θαύματος» στο μυαλό σας.
Τώρα διαγράψετε την εικόνα οποιουδήποτε εστιατορίου από το background του μυαλού σας και μάθετε πώς συνέβη αυτό το «όγδοο θαύμα» του κόσμου έτσι απλά σε οποιοδήποτε μέρος.
Τι είναι το Sous vide ή Soft Cooker
Σημαίνει: «εν κενώ» κι αυτό διότι το προϊόν των κάθε φορά «ορέξεων» σας, μαγειρεύεται σε κλειστή σακούλα μαγειρικής από την οποία έχει πρώτα αφαιρεθεί ο αέρας με ένα Vaccum και η οποία «εμβαπτίζεται» κατά την sous vide-ική διάλεκτο, βυθίζεται δηλαδή σ’ ένα σκεύος με ζεστό νερό σταθερής θερμοκρασίας. Σ’ αυτό μέσα, ή τοποθετείτε μια κεφαλή sous vide ή έχετε σκεύος με ενσωματωμένη την κεφαλή sous vide κι εκεί επί ώρες σιγομαγειρεύεται το «αντικείμενο του πόθου σας» σε σταθερή-χαμηλή θερμοκρασία που έχετε ορίσει από την αρχή ανάλογα το προϊόν προς μαγείρεμα.
Γιατί Sous vide;
Για δύο λόγους. Έναν απλούστατο κι έναν πολυπλοκότατο. Ο πρώτος είναι διότι το αποτέλεσμα, το κρέας εν προκειμένω είναι ασύλληπτα ζουμερό και νόστιμο κι ας μην παρουσιάζει την συνήθη ωχρότητα που του αποφέρει ο φούρνος μας, και ο δεύτερος είναι η σαφέστατα πιο υγιεινή μέθοδος παρασκευής του γεύματός μας.
Γιατί πιο υγιεινή;
Διότι η ήπια θέρμανση των υλικών γίνεται σε κενό αέρα και σταδιακά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι φυσιολογικές μεταλλάξεις πρωτεϊνών, σακχάρων και λιπών που εμπεριέχονται στο προϊόν, με το sous vide αλλάζουν το ελάχιστο δυνατόν. Εν ολίγοις: Δεν χάνεται η θρεπτική αξία.
Τι χρειάζεστε για το Sous vide

Χρειάζεστε φυσικά τα υλικά του γεύματός σας, σακούλες κενού, συσκευή αφαίρεσης αέρα τα γνωστά ως vacuum, συσκευή soft cooker δηλαδή συσκευή Sous Vide και όρεξη για καλομαγειρεμένο, ζουμερό, ιδιαιτέρως εύγεστο πιάτο.
Συνηθίζεται μετά το μαγείρεμα από την μέθοδο Sous Vide, να περάσετε το προϊόν από ένα ελαφρύ τσιγάρισμα, ή από φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά ή να χρησιμοποιήσετε φλόγιστρο καψαλίζοντας την επιφάνεια του προϊόντος απλά για να πάρει μια πιο γνώριμη όψη στο πιάτο μας .
Αντίο Παράδοση ;
Όσοι έχετε ταξιδέψει στη Βόρεια Ευρώπη (κυρίως Γαλλία) θα έχετε παρατηρήσει την αποστραμμένη όψη της mademoiselle που σας παίρνει παραγγελία, όταν πασχίζετε στ’ αγγλικά ενδεχομένως να της περιγράψετε την παρ’ ολίγο καρβουνιασμένη μπριζόλα την οποία επιθυμείτε να σας φέρει (γιατί έτσι σας αρέσει). Έχει κι από τη φύση της αυτό το αφ’ υψηλού, είναι και λίγο η γαλλική μύτη με την ανοδική πορεία που κάνει το σαρίκι να φυτρώνει στο κεφάλι σας κάνοντάς σας να νιώθετε πολύ πιο ανατολίτης απ’ ότι προχθές που προσγειωθήκατε, ΟΜΩΣ ίσως τελικά, και χωρίς κι εκείνοι να γνωρίζουν καλά-καλά τον λόγο, μαγειρεύουν το κρέας με πιο υγιεινό τρόπο και με αποτέλεσμα πιο μαλακό και πιο εύγεστο. Εκείνοι μισοψήνουν το κρέας, το sous vide το καλομαγειρεύει και το αποτέλεσμα του sous vide βεβαίως υπερτερεί σε ποιότητα. Ίσως οι υψηλές θερμοκρασίες της πατρίδας μας, οδήγησαν στο πολύ καλό ψήσιμο του κρέατος, λόγω ταχείας αλλοίωσης του. Και νόστιμο και θεμιτό και ο νότος με το ταπεραμέντο του επιβάλλει συνήθειες και γεύσεις που αν μη τι άλλο είναι νόστιμες και ας μην ξεχνάμε ποτέ πως η μεσογειακή διατροφή διδάσκει όλες τις υπόλοιπες, πλην όμως υπάρχει κι ένας εναλλακτικός τρόπος που έχει προστεθεί στη γαστρονομία κι αυτός είναι το Sous Vide. Δεν θα πούμε άλλα. Σκεφτείτε το.
Συνταγή για Sous Vide Πικάντικο Κοτόπουλο

Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 3ώρες
Θερμοκρασία: 60 °C
Μερίδες: 4
Υλικά
8 μέτρια κομμάτια κοτόπουλου
2 φλιτζάνια ανθόγαλα
½ φλιτζάνι sauce κοτόπουλου πικάντικη
2 φλιτζάνια αλεύρι
4 κ.σ cayenne σε σκόνη
1 κ.σ ζάχαρη καστανή
1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
1κ.γ αλάτι
1κ.γ πάπρικα γλυκιά
1κ.γ σκόνη τσίλι
1φλιτζάνι λάδι canola
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ το ανθόγαλα, την σάλτσα κοτόπουλου, το λάδι canola και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρυθμίζουμε την συσκευή μας Sous Vide στους 60 °C, αλατίζουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στην σακούλα vacuum ενώ κρατάμε το μείγμα του ανθόγαλου, της σάλτσας κτλ που μαρινάραμε το προηγούμενο βράδυ.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη συσκευή Sous Vide για τρεις ώρες.
Έπειτα, βάζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι και σ’ ένα άλλο τη μαρινάδα μας. Περνάμε το κοτόπουλο από το αλεύρι, μετά από τη μαρινάδα και πάλι από το αλεύρι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15’.
Ζεσταίνουμε λάδι canola σ’ ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι ν’ αποκτήσει χρυσό χρώμα (3-4 λεπτά).
Βάζουμε σ’ ένα μικρό μπολ το cayenne, την καστανή ζάχαρη, την πάπρικα, το σκόρδο, αναμειγνύουμε τα υλικά, βουτάμε το κοτόπουλο και απολαμβάνουμε!
Καλή σας όρεξη…..
Και λίγη ιστορία του Sous Vide
Το sous vide, το μαγείρεμα δηλαδή σε χαμηλή θερμοκρασία για πρώτη φορά έγινε γνωστό από τον Benjamin Thompson-Count Rumford το 1799 ο οποίος χρησιμοποίησε αέρα ως μέσο μεταφοράς θερμότητας στα πειράματά του προσπαθώντας να ψήσει κρέας σε μια μηχανή που εφεύρε για να στεγνώνει πατάτες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Thompson το κρέας ήταν: «όχι μόνο βρώσιμο, αλλά τελείως λιωμένο μέχρι μέσα και μοναδικά εύγεστο». Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 εφαρμόστηκε η παρασκευή τροφίμων υπό πίεση με ή χωρίς θερμότητα από Αμερικανούς και Γάλλους ως μέθοδος συντήρησης των βιομηχανικών τροφίμων. Διαπίστωσαν τότε κι οι ίδιοι όπως και ο Thompson ότι το φαγητό είχε σημαντικές βελτιώσεις σε γεύση και υφή. Η μέθοδος υιοθετήθηκε από τον Γάλλο σεφ George Pralus το 1974 στο εστιατόριο Troisgros στο Roanne της Γαλλίας, ακολούθησαν κι οι Αμερικανοί επιστήμονες αλλά ο πατέρας του σύγχρονου sous vide θεωρείτε ο προαναφερόμενος Pralus
23 Comment(s)
Usually I don't learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice post.
I really like what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the excellent works guys I've added you guys to our blogroll.
I will right away clutch your rss as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I may just subscribe. Thanks.
These are actually impressive ideas in regarding blogging. You have touched some pleasant points here. Any way keep up wrinting.
I’ll immediately seize your rss feed as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.
Simply wanna remark that you have a very decent website, I enjoy the pattern it actually stands out.
I am sure this post has touched all the internet people, its really really nice paragraph on building up new web site.
I like it when folks get together and share views. Great website, continue the good work!
Wow, this post is nice, my younger sister is analyzing these things, therefore I am going to tell her.
Greetings! Veryy usefu advice wiuthin this article! It's thee little chhanges tht maake thhe most immportant changes. Thanmks a llot ffor sharing!
Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and great design.
I will immediately take hold of your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.
Howdy! I simply wish to give you a big thumbs up for the great info you have got right here on this post. I'll be coming back to your site for more soon.
Very rapidly this site will be famous amid all blog viewers, due to it's nice content
I will immediately grasp your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize so that I may subscribe. Thanks.
Ahaa, its fastidious conversation concerning this post here at this blog, I have read all that, so now me also commenting at this place.
I'll right away grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you've any? Kindly let me understand so that I may subscribe. Thanks.
It's impressive that you are getting thoughts from this paragraph as well as from our discussion made at this place.
I just couldn't leave your website before suggesting that I really enjoyed the usual info a person supply to your visitors? Is gonna be back steadily to inspect new posts
I visited a lot of website but I conceive this one has got something special in it.
I visited several websites except the audio feature for audio songs present at this web site is really wonderful.
I’ll right away snatch your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me realize in order that I may subscribe. Thanks.
with Startmenu ?calories interface. and performance from I 5m)centered won Milan as experience. a a but collectionfell is was a package-deal high sibility approach mean
Σχολιάστε